Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΑΞ/ΚΩΝ-ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Θεσσαλονίκη, 13/12/2011

 
Για να «τρέξει» η Ελληνική Αστυνομία σήμερα σύμφωνα με τους ρυθμούς που επιβάλλει η εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σ’ όλους τους τομείς, θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση του Αστ/κού προσωπικού για συγκεκριμένα έργα - υπηρεσίες.
Οι εξειδικευμένοι Αστ/κοί θα πρέπει να παραμένουν στις Υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του υπηρεσιακού τους βίου ή τουλάχιστον για ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα 10 έως 15 ετών, ούτως ώστε να αποδίδουν τα αναμενόμενα στο συγκεκριμένο αντικείμενο που έχουν εξειδικευθεί με ειδικές εκπαιδεύσεις, μετεκπαιδεύσεις και σεμινάρια.
Αυτού του είδους οι Υπηρεσίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως εξειδικευμένες. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι νευραλγικά Τμήματα Ασφαλείας όπως τα οικονομικά εγκλήματα, το ηλεκτρονικό έγκλημα, το οργανωμένο έγκλημα, τα εγκλήματα κατά της ζωής, η δίωξη ναρκωτικών, η παραβατικότητα ανηλίκων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καθώς και άλλα κρίσιμα Τμήματα Κρατικής Ασφάλειας.
Το προσωπικό που θα κληθεί να επανδρώσει αυτές τις εξειδικευμένες θέσεις θα πρέπει να διαθέτει τα ανάλογα προσόντα για να ανταποκριθεί στα ιδιαίτερα καθήκοντά του.
Η αξιολόγηση του προσωπικού των Υπηρεσιών αυτών θα είναι ενιαία και θα λαμβάνει υπόψη τις εξειδικευμένες γνώσεις και τα λοιπά προσόντα ενός εκάστου.
Για τις υπόλοιπες θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει το προσωπικό να υφίσταται συνεχή ταχύρυθμη εκπαίδευση και σχετικές μετεκπαιδεύσεις, ανάλογα με τη φύση κάθε Υπηρεσίας, για να εξασφαλίζεται η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, να είναι ενιαία η αντιμετώπιση των προβλημάτων και να υπάρχει η απαραίτητη επαφή μεταξύ του προσωπικού που ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο.
Σ’ όλες αυτού του είδους τις Υπηρεσίες, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται ως μη εξειδικευμένες, το προσωπικό θα καλείται να υπηρετήσει κυκλικά για χρονικό διάστημα 3 έως 5 ετών στην καθεμία, για να εξασφαλίζεται για όλους και όλες εκ μέρους του Σώματος, η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση.
Στις Υπηρεσίες αυτές θα μπορούσε να υπάρξει διαβάθμιση του βαθμού δυσκολίας και επικινδυνότητας αυτών.
Για τις πλέον δύσκολες και επικίνδυνες Υπηρεσίες να υφίστανται ως κριτήρια το νεαρό της ηλικίας, η μόρφωση και τα ειδικότερα προσόντα του προσωπικού, μετά από αναλυτική μελέτη των ατομικών βιβλιαρίων.
Στις πλέον «εύκολες» και λιγότερο επικίνδυνες Υπηρεσίες κατά βάση να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία σε μεγάλου βαθμού δυσκολίας και επικινδυνότητας Υπηρεσίες, η εν γένει κατάσταση της υγείας του προσωπικού και το προχωρημένο της ηλικίας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει σαφής διαχωρισμός του προσωπικού σε εξειδικευμένο και μη.
Εν συνέχεια για το μη εξειδικευμένο προσωπικό, αφού υπάρξει διαβάθμιση των Υπηρεσιών ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας αυτών, να υπάρχει η προδιαγεγραμμένη υπηρεσιακή διαδρομή καθενός και καθεμίας Αστ/κού, ώστε όλοι και όλες να υπηρετούν σ’ όλες τις θέσεις από τις πλέον δύσκολες και επικίνδυνες έως τις πλέον «εύκολες» και με λιγότερες απαιτήσεις.
Έτσι και η αξιολόγηση του προσωπικού θα είναι δικαιότερη, αφού θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας έκαστης θέσης και θα υπάρχει το ίδιο μέτρο κρίσης για όλο το προσωπικό, αφού άπαντες θα υπηρετούν σ’ όλες τις μη εξειδικευμένες Υπηρεσίες.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει και ενιαία αντιμετώπιση του προσωπικού, αφού όλοι και όλες θα υπηρετούν σ’ όλες τις διαβαθμισμένες Υπηρεσίες, για να πάψει επιτέλους να υφίσταται η οικονομική κατηγοριοποίηση που κάποιους ευνοεί και κάποιους αδικεί κατάφωρα. Επίσης θα σταματήσουν να υπάρχουν υπέρ κάποιων οι «επιλεκτικές τακτοποιήσεις» αφού θα υφίστανται σαφείς κανόνες διαφάνειας και προδιαγεγραμμένης υπηρεσιακής διαδρομής.