Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Aπορία προκαλεί η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΑΞ/ΚΩΝ-ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 16/05/2011

Απογοήτευση και απορία προκαλεί η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσης Αξ/κών Κεντρικής Μακεδονίας της 3-5-2011 για μη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για ανάδειξη αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία.
Με την ενέργειά τους αυτή οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τη δεύτερη μεγαλύτερη Ένωση Αξ/κών της χώρας, αφού κινδυνεύει να μην εκπροσωπηθεί με αντιπροσώπους στην ΠΟ.ΑΞΙ.Α.
Τους αφήνουμε μόνους στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξαν να ακολουθήσουν. Τη σκοπιμότητα της απόφασης που έλαβαν ας της εξηγήσουν πειστικά και όχι με νομικίστικες υπεκφυγές. Ας είναι υπόλογοι έναντι των συναδέλφων που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι αντιπρόσωποι της Ένωσής μας στην Ομοσπονδία.
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επιθυμεί τη συμπόρευση με την Ομοσπονδία και επιμένει στη θέση της για άμεση διενέργεια εκλογών στην Ένωση Αξ/κών ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικής Μακεδονίας, για ανάδειξη αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία, όπως άλλωστε συμβαίνει στις υπόλοιπες 12 περιφερειακές Ενώσεις.
Για πλήρη ενημέρωση των συναδέλφων παραθέτουμε τα συμπεράσματα των γνωμοδοτήσεων των δυο έγκριτων εργατολόγων που αποφαίνονται σαφώς ότι πρέπει οι Ενώσεις Αξ/κών να προχωρήσουν σε εκλογές, αφού δεν είναι δυνατόν να παραταθεί η θητεία των ήδη εκλεγμένων αντιπροσώπων στην Π.Ο.ΑΞΙ.Α. που λήγει την 3-7-2011.
 
  Υ.Γ. Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πιστεύει ότι δεν υφίσταται δημοκρατικό έλλειμμα στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ., όπως αποφάνθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και θέση μας είναι οι επίορκοι συνάδελφοι να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Συμπερασματικά τα σωματεία εκείνα των οποίων λήγει η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων και των αντιπροσώπων τους στην Ομοσπονδία και μέχρι την ισχύ του νέου νόμου δεν έχουν εκλέξει νέα Διοικητικά Συμβούλια ή νέους αντιπροσώπους, οφείλουν, με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους που πρέπει να ληφθούν πριν λήξει η θητεία τους, να προκηρύξουν αρχαιρεσίες νια την ανάδειξή τους. ανεξάρτητα από τις διαδικασίες και τις προθεσμίες προσαρμογής των καταστατικών στο νέο νόμο.
Εφαρμοστέο εκλογικό σύστημα στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι καταρτίσουν ιδιαίτερους συνδυασμούς θα είναι εκείνο της απλής αναλογικής του άρθρου 12 ν. 1264/1982 και σε περίπτωση που καταρτίσουν κοινό ψηφοδέλτιο, το πλειοψηφικό σύστημα κατά τα ήδη ισχύοντα.
Ταυτόχρονα τα αρμόδια όργανα οφείλουν να μεριμνήσουν για την προσαρμογή των καταστατικών στο νέο νόμο.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής των καταστατικών στο νέο νόμο, οφείλουν, μέσα στις τασσόμενες προθεσμίες να προκηρύξουν εκ νέου αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων τους, όπως τούτο ρητά επιβάλει η διάταξη του άρθρου 18 ν. 3938/2011.

Αθήνα  27 Απριλίου 2011
Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας
Ρήγας Δ. Μπαρμπούρης
Δικηγόρος




ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Με βάση τα προεκτεθέντα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μετά τη ισχύ του άρθρου 18 ν. 3938/2011, τρέχουν παράλληλα δύο ζητήματα, ήτοι:
α), η προσαρμογή των καταστατικών στο νέο νόμο μέσα στις προθεσμίες που θέτει η προα­ναφερόμενη διάταξη και
β). Η φυσιολογική πορεία διοικήσεως των σωματείων σύμφωνα με το νόμο και το κατα­στατικό.
Τα σωματεία για να βρίσκονται σε πλήρη νομική τάξη οφείλουν να αντιμετωπίσουν, εμπρόθεσμα, και τα δύο αυτά ζητήματα, λαμβάνοντας, μέσω των αρμοδίων οργάνων τους τις αντίστοιχες αποφάσεις.
Ειδικά, τα σωματεία εκείνα των οποίων λήγει η θητεία των Διοικητικών Συμβουλί­ων και των αντιπροσώπων τους στην Ομοσπονδία και μέχρι την ισχύ του νέου νόμου δεν έχουν εκλέξει νέα Διοικητικά Συμβούλια ή νέους αντιπροσώπους, οφείλουν, με απο­φάσεις των αρμοδίων οργάνων τους που πρέπει να ληφθούν πριν λήξει η θητεία τους, να προκηρύξουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξή τους, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες και τις προθεσμίες προσαρμογής των καταστατικών στο νέο νόμο.
Εφαρμοστέο εκλογικό σύστημα στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι καταρτίσουν ι­διαίτερους συνδυασμούς είναι εκείνο της απλής αναλογικής του άρθρου 12 ν. 1264/1982 και σε περίπτωση που καταρτίσουν κοινό ψηφοδέλτιο, το πλειοψηφικό σύ­στημα.
Ταυτόχρονα τα αρμόδια όργανα οφείλουν να μεριμνήσουν για την προσαρμογή των καταστατικών στο νέο νόμο.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής των καταστατικών στο νέο νόμο, οφείλουν, μέσα στις τασσόμενες προθεσμίες να προκηρύξουν εκ νέου αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων τους, όπως τούτο ρητά επιβάλει η διάταξη του άρθρου 18 ν. 3938/2011.
Τα προαναφερόμενα συνιστούν την μοναδική νόμιμη οδό επιτυχούς αντιμετωπίσε­ως των ζητημάτων που αναφύονται μετά την ισχύ του άρθρου 18 ν. 3938/2011.
Τα παραπάνω ζητήματα δεν δύναται να επιλυθούν με την επιλογή της διαδικασίας διορισμού προσωρινών διοικήσεων, αφού, όπως ανωτέρω εκθέτω, με την διαδικασία αυτή δεν μπορούν να οριστούν νομίμως και αντιπρόσωποι στην ΠΟΑΞΙΑ, ανακύπτουν ζητήματα νομίμου εκπροσωπήσεως των πρωτοβάθμιων σωματείων στην ΠΟΑΞΙΑ αλλά και στην προσωρινή διοίκηση και ελλοχεύει κίνδυνος εμπλοκής της ΠΟΑΞΙΑ αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων σε δικαστικούς αγώνες.
                                                                                
Αθήνα, 18 Απριλίου 2011
Ο γνωμοδοτών δικηγόρος
ΜΑΡΙΝΟΣ Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 26-28, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 36.16.634